Legendarny promotor kiszenia, światowej sławy Sandor Katz, w 2017r. odwiedził Polskę i 6 czerwca w restauracji Solec 44 w Warszawie odbyło się spotkanie autorskie. To autor książek „Sztuka Fermentacji” i „Dzika fermentacja”. W spotkaniu uczestniczył Aleksander Baron – autor „Kiszonek i fermentacji” oraz Daria Pawlewska redaktor naczelna magazynu KUKBUK.
Nie mogło zabraknąć również nas – Sandor Katz otrzymał w prezencie naszą kiszoną główkę kapusty. Był zachwycony, choć ubolewał, że nie może jej zabrać do samolotu. Pozostało ją zjeść na miejscu 🙂
Bardzo się cieszymy, że kiszenie stało się tak popularne na całym świecie. Modę na fermentacje w USA czy Australii rozpropagował właśnie Sandor Katz. Dzięki temu również w Polsce mogliśmy powrócić do korzeni, do naszej staropolskiej tradycji i nareszcie stara, poczciwa kapusta kiszona w chwale wróciła na salony!
Źródła:
http://kiszonki.blogspot.com/
http://illuminatio.pl/wizyta-
Komentarze są zamknięte