Sezon ogórkowy w Karnicach okiem kamery dziennikarzy Fakt. Jest okazja by obejrzeć nasze gospodarstwo.
Te ogórki kiszone poleca sam Robert Makłowicz
Ich ogórki zachwyciły Roberta Makłowicza. I to dwa lata z rzędu. Słynny podróżnik kulinarny wyróżnił je na festiwalu Europa na Widelcu. Sekret tkwi w naturalnych produktach i prostocie przepisu. Wystarczy ogórek gruntowy (o długości między 5 a 7 cm), koper, polski czosnek i wyparzone słoiki. Zalewę najlepiej przygotować z niechlorowanej wody i soli kamiennej niejodowanej. Wystarczą trzy dni i mamy nieziemskie ogórki małosolne. Kto chce kiszone, musi poczekać odrobinę dłużej. A co dokładnie zrobić, by samemu sobie móc się nimi delektować w domu? Opisuje w filmiku Emilia Chmura (36 l.) z Gospodarstwa Rolnego Sznajder.
Więcej informacji na stronie www.fakt.pl
Przepis na ogórki kiszone
Prosty przepis i dbałość o szczegóły to sekret udanych kiszonek:
- Ogórki do kiszenia powinny być zebrane w szczycie sezonu (lipiec/sierpień), prosto z pola.
- Umyte ogórki układamy w czystych i wyparzonych słoikach i zalewamy wodą zmieszaną z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody).
- Dokładamy koper, z łodygami i kwiatami oraz czosnek – przekrojone na pół ząbki.
- Całość odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Po kilku dniach mamy delikatnie ukiszone ogórki małosolne.
- Zapasy odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Smacznego!!
Komentarze są zamknięte