Barszcz ukraiński
- Namoczyć i ugotować osobno fasolkę.
- Na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i startą marchewkę, pietruszkę oraz selera i co chwilę mieszając smażyć przez około 3 minuty.
- Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka z zupą. Zalać gorącym bulionem i zagotować.
- Dodać kiszone buraczki tarte, fasolkę obrany cały ząbek czosnku i przyprawy. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 20 minut do miękkości jarzyn.
- Na koniec, po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu dodać sok z kiszonych buraczków 250 ml.
- Podawać z kwaśną śmietaną i koperkiem oraz ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze są zamknięte