Przepis na tradycyjne gołąbki mięsne zawijane w liście kapusty kiszonej w całych główkach.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 główka kiszonej kapusty
- 3 cebule
- 200 g kaszy jęczmiennej drobnej
- 200 g śliwek suszonych bez pestek
- 3-4 łyżki chrzanu śmietankowego
- pieprz, sól, kminek mielony, koper
- 500 ml śmietany 30%
- 2 włoszczyzny do bulionu
Przygotowanie:
Kapustę rozbieramy na pojedyncze liście, odcinamy twarde części. Cebulę przesmażamy na smalcu dodajemy kasze, podlewamy bulionem. Przygotowujemy kasze na pół twardo. Kaszę łączymy z mięsem, połową śliwek suszonych, doprawiamy wszystko przyprawami. Zwijamy gołąbki, układamy na blaszce i zalewamy bulionem.
Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem. Przed podaniem posypujemy koprem i śliwkami suszonymi.
Komentarze są zamknięte